150 лева наем за депутатите в жилищата на Народното събрание
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2014 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
150 лева наем за депутатите в жилищата на Народното събрание

/КРОСС/ Бъдещи депутати от провинцията очакват първия звънец на 43-тото НС във ведомствените жилища на парламента срещу скромен наем от 150 лв. на месец, пише „Монитор". Става въпрос за избраници, които са търкали депутатските банки и през миналия мандат, но са отказали да си съберат куфарите след приключването му.

Сигурни, че ще попаднат и в новия състав на парламента, те решили да си запазят апартаментите, с което да избегнат разправиите около разпределението на жилищата с новите си колеги.Възможност за това дало ръководството на предишното Народно събрание, което преди разпускането издало специална заповед по въпроса.

С нея експарламентаристите получили право да продължат да ползват апартаментите си безплатно още месец след края на мандата, като пак си поемат само сметките за ток, вода и парно. След изтичането на този срок обаче всеки желаещ да запази жилището вече трябвало да си плаща и за нощувките. От тази опция се възползвали 115 от бившите депутати от всички 4 формации в предишния парламент - БСП, ГЕРБ, ДПС и „Атака". Те си останали във ведомствените жилища в столичните квартали „Изток", „Витоша", „Овча купел", „Лагера", „Редута", „Красно село", „Мотописта" и в центъра на София, където има общо около 150 ведомствени апартамента. Парите на месец пък са според размера на жилищата.

По-ниската тарифа от 150 лв. е за тези от 70 кв. м. За огромните апартаменти от по 120 - 130 квадрата наемателите се бръкват между 300 лв. и 350 лв. на месец, изчислиха за „Монитор" от администрацията на парламента.

Тези от бившите депутати, които изпаднат от състава на 43-тото Народно събрание, ще трябва обаче в близките седмици да си съберат багажа, за да освободят място за новите законотворци. Бъдещите избраници от провинцията, които тепърва ще се местят в столицата, първо ще бъдат настанени в хотел докато се определи кое от празните ведомствени жилища за кого отива.

Администрацията на парламента отсега е притеснена как новите парламентарни групи ще се разпределят в самата сграда на Народното събрание. Всяка от осемте формации трябва да има отделна стая, където да бистри законодателните си политики и стратегии. Отделно бъдещият председател на Народното събрание, както и заместници му, каквито се очаква да бъдат излъчени от всяка група, трябва да са в различни помещения. Това означава, че ще са необходими поне около 15 стаи. „Сградата не е от най-големите, със сигурност ще им е тясно", коментираха от администрацията на НС, която умувала дори и за преграждане на помещения.