43-тият парламент с първо заседание в края на октомври
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2014 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
43-тият парламент с първо заседание в края на октомври

/КРОСС/Първото заседание на 43-ото Народно събрание вероятно ще е към края на този месец, пише "Стандарт". Това са прогнозите от партийните централи, които изпращат депутати в парламента.

По закон президентът свиква новоизбрания парламент най-късно месец след избирането на Народното събрание.След парламентарните избори през 2013 г. Росен Плевнелиев свика 42-рия парламент на 21 май, едва 9 дни след изборите. Имената на новите депутати ще станат ясни още тази неделя. Но предвид започващите преговори между 8-те политически партии, очакванията на всички са избраниците да положат клетва, след като стане ясно може ли партиите да съставят правителство.

Независимо че първото заседание на новото Народно събрание не е обвързано със съставянето на правителство, мнозинството от партии засега предпочитат и ръководството на парламента да е част от широкия формат преговори за бъдещо управление. Затова и вместо обичайния десетдневен срок за първия пленарен звънец този път депутатите ще влязат в парламента по-късно.