Спасиха изгубени туристи в Осоговска планина
Секция: Туризъм
08 Октомври 2014 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасиха изгубени туристи в Осоговска планина

/КРОСС/Планински спасители откриха премръзнали и изтощени изгубили се двама туристи в Осоговска планина. Двамата паднали в дере в местността "Бек Бунар", пътувайки с "Лада Нива" до връх Руен.

Туристите са транспортирани до болница, тъй като са били и с хипотермия.

29-годишната жена и 53-годишният мъж са от село Баня, община Разлог. Двамата изчезнаха в планината вчера, но заради падналата мъгла издирването им било затруднено.

В операцията са се вкслючили спасители от РДПБЗН Кюстендил, Планинска спасителна служба и РД Гранична полиция.

Мъжът и жената са подали сигнал, след като са паднали в дълбокото дере и не са успели да се измъкнат. Непосредствено след това обаче сигналът е изчезнал и от спасителната служба не са загубили връзка с тях. 

От вторник от 8 часа сутринта петима служители на Планинската спасителна служба в Кюстендил заедно с хора от гражданска защита са предприели издирването на двамата, съобщи за BNews дежурният в денонощния пост на Планинската спасителна служба. Търсенето е продължило до късно вечерта при лоши метеорологични условия.

Осоговската планина e най-северната част на Осоговско-Беласишката планинска група от Рило-Родопския масив. Тя се разпростира в границите на две държави България и Македония. Пета по височина в България, като най-високият връх е Руен - 2251 метра над морското равнище. Той се намира в българската част на планината и е сред стоте национални туристически обекта.