Леко увеличение в оборота от търговията на дребно, отчитат от НСИ
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2014 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Леко увеличение в оборота от търговията на дребно, отчитат от НСИ

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени данни през август 2014 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.4% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ.

През август 2014 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, нараства с 4.5% спрямо същия месец на предходната година.

През август 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.9%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.3%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.1%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.5%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - по 0.4%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.2%.

През август 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 21.0%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 11.1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.5%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 4.8%. Спад е регистриран в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 4.1%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.3%.