Документални снимки и текстове за Първата световна показват в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
08 Октомври 2014 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Документални снимки и текстове за Първата световна показват в Пловдив

/КРОСС/Изложба по повод 100-годишнината от избухването на Първата световна война се открива довечера в Пловдив до общината. Експозицията е със заглавие "Диктатура и демокрация в епоха, изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век". Гостуването на изложбата в града ни съвпада с отбелязването и на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и с националния празник на ФРГ - 3 октомври.

До края на месеца пловдивчани ще имат възможност да разгледат 26 тематични пана, които представят важни моменти от историята на Европа през 20 век с документалните снимки и текст. Разказът за събитията започва от атентата срещу престолонаследника на Австро-Унгария в Сараево на 28 юни 1914 г. и завършва с мирните революции срещу комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа. Събитието се организира от Посолството на Федерална Република Германия в България в партньорство с Община Пловдив и ще бъде открита присъствието на Извънредния и пълномощен посланик на Германия в България Н.П. г-н Детлеф Лингеман.

Авторите на изложбата са хора, работещи в сферата на образованието. Проф. Д-р Андреас Виршинг е директор на Института за съвременна история Мюнхен-Берлин и преподавател по Нова и най-нова история в Университета в Мюнхен, автор на книгата „Цената на свободата. Съвременната история на Европа", а д-р Петра Вебер е научен сътрудник в Института за съвременна история, aвтор на редица изследователски разработки. „ Диктатура и демокрация в епоха изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век" ще даде отново повод за осмисляне на причините, историята и последиците от комунистическата диктатура в Германия и Европа.