Доклад на ООН: украински военни продължават да нарушават хуманитарното право
Секция: СВЯТ
08 Октомври 2014 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доклад на ООН: украински военни продължават да нарушават хуманитарното право

/КРОСС/ Военни формирования, които се намират под контрола на Въоръжените сили на Украйна продължават да нарушават принципите на международното хуманитарно право. Това се казва в доклада на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна, предаде РИА Новости.

В документа основно се споменават показания на свидетели, които са били арестувани и държани в затвора от представителите на официалните власти в Киев или въоръжени батальони под контрола на украинската армия. Хората са разказали за лошо отношение към задържаните, за побои, отказване от медицинска помощ и храна.

Според данните на доклада, от средата на април до 25 август по подозрение в съучастие с опълченците се били задържани около 1 000 души. Към момента на приключване на отчетния период са били задържани още 52 души.

Голяма тревога събуждат у представителите на мисията съобщенията за изчезване на хора, убийства, изнудване и произволни задържания, които продължават да осъществяват батальоните „Айдар", "Днепр-1", "Киев-1" и "Киев-2".