„Българската Коледа” дари на МБАЛ Бургас апарат за скрининг на слуха при новородени
Секция: Здраве
08 Октомври 2014 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Българската Коледа” дари на МБАЛ Бургас апарат за скрининг на слуха при новородени

/КРОСС/Бургаската болница вече разполага с апарат за скрининг на слуха при нововородени. Дарението от „Българската Коледа" приеха зам.-директорът на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев и началникът на отделение „Уши, нос, гърло" д-р Даниел Петков.

„Благодаря на „Българската Коледа" както от името на ръководството, така и от името на колегите, които работят с бебета и малки деца. Благодарение на това дарение вече ще можем да диагностицираме нарушенията на слуха в съвсем ранна възраст, което е неоценимо предимство за успешно лечение", коментира д-р Светлозар Георгиев,цитиран от burgasinfo.com.

Това изследване е задължително в родилните отделения в европейските болници. Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува на ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. „Обикновено родителите разбират, че детето не чува едва около 3-годишна възраст. Тогава е много трудно езиково-говорните му умения да се развият нормално", обясниха специалистите от УНГ-отделението. Бургаската болница е единствената в областта, която вече ще може да провежда такъв скрининг - не само при новородените, но и при малките деца до 3-годишна възраст.

Скрининговият апарат ECHOLAB е компактен и преносим. Той действа на базата на ултразвука, а изследването е напълно безвредно и безболезнено. Препоръчително е скринингът да се направи до 6-ия месец след раждането. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.
Благодарение на „Българската коледа" МБАЛ Бургас от две години използва и изключително модерен ехограф за диагностициране на новородени и малки деца. Той открива в ранен стадий малформации в областта на централната нервна система.