Изложба за великия цар Самуил в Бургас
Секция: КУЛТУРА
08 Октомври 2014 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба за великия цар Самуил в Бургас

/КРОСС/Изложба от фото пана представя най-интересните и завладяващи исторически факти от управлението на великия български владетел Самуил. Тя ще бъде eкспонирана на ул. "Александровска" в Бургас от 9 октомври.

Поводът е 1000 години от смъртта на цар Самуил - една от най-ярките личности в българската средновековна история.

Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" е дело на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, и Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийски университет "Св. Климент Охридски", съобщава rakurs.bg.

Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 г. - време, белязано от бурен обществен кипеж и дълбоки социално-икономически трансформации.

Изложбата проследява историческите събития от края на X и началото на XI век, като и българо - византийския сблъсък във време, когато начело на Империята стои един изключителен василевс - Василий II (976-1025). Неговото име, както подсказва и прозвището му Българоубиец, е трагично и неразривно свързано със залеза на Първото българско царство.

Интересни акценти в експозицията са образите на Самуил и неговите братя от династията на Комитопулите, царските резиденции в Скопие и Охрид, знаменитите исторически победи и тежките поражения -Траянови врата (986 г.), р. Сперхей (996 г.), като специално място е отделено на битката в клисурата Клидион (при с. Ключ) - 1014 г.

Богатият снимков и информативен материал представя средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите.

Определян като велик държавник, Самуил посвещава живота и управлението си на отстояването на независимостта и свободата на България.

Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" ще е открита за жителите и гостите на Бургас до 10 ноември.