Плевнелиев: Решението на проблемите в икономиката е в качественото образование
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2014 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: Решението на проблемите в икономиката е в качественото образование

/КРОСС/ "Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава откри днес учебната година в „Софтуерния университет" в град София. Образователната институция е основана от д-р Светлин Наков и Христо Тенчев и има за цел да подпомага придобиването и усъвършенстването на практическите умения на младите програмисти.

„Софтуерният Университет" задава посоката на бъдещето за много други учебни заведения, посочи президентът. Според държавния глава утвърждаването на страната ни в производства, които използват достиженията на високите технологии и търсят квалифицирани специалисти, е пътят, по който България може да догони по-развитите държави в Европа.

„Няма друг начин и трябва да си даваме сметка, че инвестициите в образованието и подкрепянето на образователните инициативи е животоспасяващо за България", подчерта президентът.

„Нищо не е толкова важно, в сравнение с усилията младите хора в България да останат и да успеят тук, да забогатеят не със схеми и нагласени сделки, а със собствените си умения", посочи още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50 % от своето производство, което означава че светът иска да купува от нас. Очаква се до 2015 г. само в сектора на информационните технологии в България да работят около 40 000 души.

„Това е един от най-важните сектори на всяка модерна икономика. През 2003 г. производството в сферата на информационните технологии в България се равнява на 2 % от БВП, днес е 6 %, което означава ръст от 300 % за 10 години", посочи още президентът.

Държавният глава обеща на студентите подкрепата си за поставянето на техните идеи в дневния ред на институциите.