Христосков: Създаването на качествени работни места е приоритет за пазара на труда
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2014 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христосков: Създаването на качествени работни места е приоритет за пазара на труда

/КРОСС/ Създаването на качествени работни места в сектори с висока добавена стойност е приоритет за пазара на труда, заяви днес в Милано вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той участва в конференция на високо равнище по въпросите на заетостта в Европа, организирана от италианското правителство в партньорство с Европейската комисия и Европейския съвет.
„Адекватните структурни реформи в производствените инвестиции гарантират устойчиви работни места", подчерта по време на форума министър Христосков. Той поясни, че за предприемането на такива промени е необходимо да се оцени тяхното фискално и икономическо въздействие върху бизнеса. „По този начин тези реформи ще бъдат по-гъвкави и целенасочени", уточни вицепремиерът.
Министър Христосков заяви, че насочването на инвестиции в пазара на труда трябва да се осъществява съобразно дългосрочните стратегически приоритети за изграждане и поддържане на благоприятна макроикономическа среда. „Така ще се насърчат инвестициите и ще се реализират мерки, подпомагащи търсенето на труд", допълни вицепремиерът.
Министър Христосков съобщи още, че в България се акцентира върху подкрепата на мерки за намаляване на младежката безработица чрез Националния план за изпълнение на Европейската гаранцията за младежта 2014-2020 г. Вицепремиерът посочи, че за по-тясно обвързване на теоретичното с практическото обучение на работното място в България от следващата учебна година ще се въведе дуалното обучение. „То е инструмент за квалификация както на ученици, така и на безработни лица на пазара на труда", уточни министърът.
Kонференцията на високо равнище по въпросите на заетостта в Милано е продължение на форумите със същата тема в Берлин, Париж и Мадрид. Основната им цел е обмяната на опит и добри практики в сферата на заетостта и борбата с безработицата. В срещите, освен държавни и правителствени ръководители, участват и ръководители на службите по заетост.