КФН: Небанковият сектор губи над 100 млн. лв. при фалит на КТБ
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2014 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КФН: Небанковият сектор губи над 100 млн. лв. при фалит на КТБ

София /КРОСС/ От обявяването в несъстоятелност на банковата група КТБ загубите за небанковия финансов сектор в България ще надхвърлят 100 млн. лв. Това става ясно обзор на небанковия финансов сектор в България в края на второто тримесечие на годината, изготвен от Комисията за финансов надзор (КФН) - регулаторът, който надзирава публичните дружества, застрахователите и дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
Директните загуби за застрахователите от блокираните им средства в банките от групата на КТБ ще са 41,1 млн. лв. Парите са под формата на депозити и разплащателни сметки. Блокираните пари на капиталовия пазар пък са 42,9 млн. лв.
Осигурителният пазар няма директни блокирани средства в двете засегнати кредитни институции. При него освен директните загуби от притежаваните акции и облигации на КТБ, са оценени и косвени загуби, които фондовете за допълнително пенсионно осигуряване биха понесли от инвестициите им в колективни инвестиционни схеми, които имат блокирани средства в банковата група КТБ.
Оцененият общ размер на загубите за осигурителния пазар е почти 19 млн. лв. Тези оценки трябва да се разглеждат като долна граница на възможните загуби за небанковия финансов сектор, резюмират от КФН.
Проблемите в банковата система у нас от края на юни оказаха неминуемо негативно влияние върху небанковия финансов сектор. Голяма е и вероятността от значителни загуби на небанкови финансови дружества, съобщи ТВ7.