КОНПИ иска имоти за 5.4 млн. лв. от двама бивши общинари в Каварна
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2014 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КОНПИ иска имоти за 5.4 млн. лв. от двама бивши общинари в Каварна

/КРОСС/ Инспектори на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесоха в Добричкия окръжен съд искове за отнемане на имоти за 5 432 316 лв. от двама бивши служители в община Каварна. Искът за отнемане срещу бившия началник отдел Деян Дечков е за 741 491 лв., а от бившия главен архитект Юлиян Илиев се претендира собственост на стойност 4 690 825 лв. През септември 2011 двамата са отстранени от постовете си заради разследване за длъжностни престъпления.
Обезпеченото имущество на Деян Дечков и съпругата му е на стойност 338 657 лв. и включва имоти в Каварна и Добрич, автомобили и средства по банкови сметки. В иска за отнемане пред Добричкия окръжен съд на стойност 741 491 лв. се претендират и средствата от продажба на имоти.
С решение на Добричкия окръжен съд по искане на КОНПИ на семеството на арх. Юлиян Илиев е запорирано имущество на обща стойност 1 235 713 лв. Сумата, която се претендира в исковете за отнемане срещу арх. Юлиян Илиев, съпругата му и двете им дъщери, е 4 690 825 лв.
По време на проверката инспекторите на комисията са установили, че арх. Илиев е във фиктивен развод със съпругата си и двамата продължават да живеят заедно. Данните показват още, че двамата притежават огромно количество земеделска земя в Добруджа. Арх. Юлиян Илиев е купил общо 311 дка., а Евгения Илиева - 517 дка.
Освен земеделските земи, от арх. Юлиян Илиев се претендира отнемане още на апартаменти, автомобил и суми по сметки. Искането срещу Евгения Илиева включва още апартаменти и дворни места в курортни зони в община Каварна, дружествени дялове и средства от продажбата им. Исковете срещу двете пълнолетни дъщери на семейството са за отнемане на имоти и дворни места на територията на община Каварна.