КНСБ ще подкрепи кабинет с широка форма на управление и премиер от ГЕРБ
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2014 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ ще подкрепи кабинет с широка форма на управление и премиер от ГЕРБ

Монтана /КРОСС/ Заплащането на работниците в много български предприятия може да се увеличи, ако средствата от производството бъдат разпределяни по-справедливо.
Това заяви в Монтана лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В северозападния град той се срещна със представители на синдикатите от Монтана, Видин и Враца.
"Сега едва 40 процента от заработените от българската икономика средства се използват за заплащане на труда, посочи той. В страни като Великобритания, Франция и Германия този процент варира между 55 и 60. Ще давам указания на председателите на КНСБ в регионите и в предприятията да разговарят със собствениците и работодателите за по-справедливо разпределение на средствата", обяви Димитров.
Той посочи, че синдикатът ще подкрепи кабинет с широка форма на управление и министър-председател от ГЕРБ.
"Моето лично мнение е, че формула ГЕРБ-БСП е малко вероятна. Но широка формула на подкрепа на излъчено правителство с посочен премиер от първата сила, като че ли е най-възможния вариант. Дали министрите ще бъдат експерти, или ще бъдат посочени от партиите, дали ще бъдат по друг начин определяни - за нас не е толкова важно", каза той.
КНСБ очаква от новото правителство да каже ясно как ще развива икономиката и по-специално индустриалната й част. КНСБ ще иска от следващото правителство и гарантиране със закон на колективното договаряне на заплатите в предприятията.
По повод проблемите в енергетиката Пламен Димитров заяви, че КНСБ не е привърженик на стратегията дефицитът да се покрива от гражданите и фирмите. Той препоръча изготвяне на нова стратегия за управление на дълговете като изход от кризата.