Георги Кадиев не иска в преговорния екип на БСП хора, които са гласували за Пеевски
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Кадиев не иска в преговорния екип на БСП хора, които са гласували за Пеевски

/КРОСС/Имаме тежка загуба и не можем да минаваме с тревиални мерки, трябват радикални мерки.

В БСП трябва да се върви напред. А моето усещане е, че сегашното ръководство и на този пленум за пореден път ще се опита да замаже нещата, каза Георги Кадиев от БСП в интервю за Нова телевизия. 

"Все едно нищо не е станало" - тази практика я въведе Станишев, допълни той.

Можеш ли да изпратиш на преговори човек, който е гласувал за Пеевски?! - попита риторично Кадиев и обясни: Голямата грешка, която направихме, и от там тръгна проблемът, е гласуването за Пеевски. Да, имаше много хора, които гласуваха от дисциплина, тях ги оставям настрани. Но ние си знаем кои бяха в групата за натиск. Но това си е наша работа, каза той.- според него това да няма хора, гласували за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, след което се отприщиха масовите протести, е морален акт.

Михаил Миков, ако иска пак да вкара същите, си е негова отговорност, посочи социалистът. 

Кадиев смята, че преди началото на разговорите между БСП и ГЕРБ е трябвало да има допитване вътре в партията.

Ние сме алтернатива на ГЕРБ. Но в момента, в който влезем в коалиция с ГЕРБ преставаме да бъдем алтернатива, обясни една от позициите на левите Кадиев. Другата е - коалиране с цел стабилно управление.

Моята анкета в интернет показва, че 60% от нашите членове и симпатизанти са против подкрепа за ГЕРБ, каза депутатът. Той посочи, че според него, се върви към коалиция на ГЕРБ с малки партии и подкрепа от ДПС.

На мен, ако ми зададат въпроса „Искате ли коалиция с ГЕРБ", аз ще кажа „Не". Но ако трябва да избирам между коалиция с ГЕРБ и коалиция на ГЕРБ с ДПС, ще кажа "да" на коалиция между нас и ГЕРБ, призна той. Зависи от контекста, каза Кадиев. 

„Не е нещо ужасно да се стигне до общо управление с ГЕРБ, но това трябва да е решение на нашите членове, не на това ръководство, загубило катастрофално изборите", заключи Кадиев.

Националният съвет на БСП ще обсъди днес на закрито заседание изборните резултати и причините за тежката загуба на БСП. Още в изборната нощ лидерът на социалистите Михаил Миков обяви, че избирателите са поставили БСП в опозиция. Дали това наистина ще е така или левицата ще участва под някаква форма в управлението предстои да стане ясно днес на срещата на левите или в понеделник, за когато са планирани разговорите ГЕРБ-БСП. Пленумът днес трябва да определи екипа, който ще участва в консултациите. Ще бъде поставен и въпросът за провеждането на вътрешнопартиен референдум дали БСП да участва в бъдещото управление.

Ръководството на БСП заяви, че оставки в този момент не са необходими. Кадиев обаче смята, че оставката на Изпълнителното бюро вече не е достатъчна, а трябва да се смени целия Национален съвет.

На Димитър Дъбов не му е работа да ме обсъжда мен, каза още Кадиев и допълни: Благодарение на преференциалното гласуване влизам в Народното събрание, но имам информация, че в много секции те не са отчитани в протоколите, иначе резултатът ми щеше да е още по-висок. Георги Кадиев посочи, че ако види в протоколите нула преференции, каквито данни вече има, ще подаде жалба до ЦИК, за да преброят бюлетините ръчно и да се види истината.

Вече има жалба от страна на Реформаторския блок, има и от страна на колегата ми Страхил Ангелов, ще подам и аз, ако намеря основание. Но трудна работа е да се обърне решението на ЦИК, вече съм правил опити пред съда на предишни избори, призна Кадиев.