Явор Гърдев: Бих станал министър, ако изгубя смисъла да правя изкуство
Секция: КУЛТУРА
10 Октомври 2014 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Гърдев: Бих станал министър, ако изгубя смисъла да правя изкуство

/КРОСС/Бих станал министър, ако изгубя смисъла да правя изкуствов, казва режисьорът Явор Гърдев пред в. "168 часа". Гърдевбе сочен за един от евентуалните министри в бъдещия кабинет. 

Гърдев отказа министерския стол, но, поставяйки се в тази хипотетична роля, обясни какво би променил в политиката на Министерството на културата, ако зависеше от него: "Щях да се опитам да фокусирам разнопосочните му усилия в обща цел, която освен рефлекса на съхранението да стимулира и енергиите на развитието".

"Аз обожавам своята работа и съм пристрастен към нея до степен на тежка зависимост. Дотолкова, че по време на почивка получавам своеобразна абстиненция и унивам. Най-пълноценните, задълбочени и смислени човешки срещи в повечето случаи са ми се случвали в работата и чрез работата. В това отношение свободното време бледнее и сивее като възможности. Аз съм професионално щастлив". С тези думи Гърдев окончателно слага точка на въпроса за чиновническия пост. 

Изборните резултати режисьорът оценява като "плашещи разума и стимулиращи въображението и чувството за отговорност". "Плашещи, защото правят задачата по съставяне на правителство изключително трудна. Стимулиращи, защото донякъде принуждават партиите да мислят с оглед на общия интерес на тази нация" - обяснява той. 

На въпрос "Ако трябва да направите постановка за настоящата ситуация в страната, как бихте я кръстили и как би изглеждала тя?" Гърдев отговаря: "Всяка моя постановка по пряк или косвен начин е за настоящата ситуация в страната. Театърът е изкуство "тук" и "сега", изкуство на тоталното присъствие. Неизбежно донасяш на сцената себе си, мечтите си, копнежите си и цялата реалност край себе си. Дори да ти се иска, не можеш да избягаш от това. В каквито и "кули от слонова кост" да се криеш."