Опълченците превземат летището в Донецк, в ЕС са гневни и нервни
Секция: Анализи
10 Октомври 2014 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опълченците превземат летището в Донецк, в ЕС са гневни и нервни

/КРОСС/ Може да се смята, че опълченците от Донецката народна република вече са завършили активната фаза на операцията по установяване контрол над летището в Донецк, съобщиха от МО на ДНР за агенция „Интерфакс".

Първият вицепремиер на републиката Андрей Пургин уточни, че за пълен контрол ще може да се говори, едва след като украинските военни бъдат изтласкани най-малко на 15 км от летището. В Донецк предполагат, че това може да стане до края на седмицата.

Независимо от обявеното примирие и споразумението, което изисква създаване на буферна зона и изтегляне на тежката артилерия, украинските военни през последната седмица засилиха военното присъствие на летището, както с военна техника и боеприпаси, така и с жива сила. Въпреки многократните предложения на опълченците за спиране на огъня, за да се предотврати излишното кръвопролитие, наказателните отряди, в които се сражават известните със своята жестокост бандеровци от „Десния сектор", така и полски наемници, отказаха. В четвъртък следобед боевете се ожесточиха и на летището избухнаха два големи пожара - в склад с горивно-смазочни материали, и бензиностанция.

В Брюксел реагираха гневно и нервно на боевете за стратегическия обект. „ЕС ще въведе допълнителни санкции срещу Русия, ако силите на ДНР превземат летището в Донецк или Мариупол", съобщи Bloomberg. Агенцията се позовава на източник, близък до германското правителство, който добавил, че действията на опълченците може да имат непредсказуеми последици. „Санкциите са пълна глупост", отсече Путин в словото си пред инвестиционния форум „Русия зове". Според него западните лидери против всякаква логика действат срещу интересите на собствените си страни и бизнес.

Тъкмо от летището в Донецк украинската армия не спира да обстрелва града, като на 1 октомври - първия учебен ден в ДНР, снаряди удариха училище. Там загинаха няколко души, между които един учител и един родител. Много повече пострадаха при стрелба по маршрутно такси и жилищен дом. Над 400 станаха откритите в масови гробове тела край града. Следственият комитет на Русия образува криминално дело, срещу министъра, началника на ГЩ и други висши украински военни за действия, водещи до геноцид и използване на забранени методи за водене на война.

в. «Русия днес - Россия сегодня»

video:https://www.youtube.com/watch?v=DicyC2wP30I