Рулетката на бат'Сали
Секция: Коментари
10 Октомври 2014 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рулетката на бат'Сали

/КРОСС/Участниците в играта на руска рулетка стрелят от упор в главата си с револвер, в който има само един куршум. Опасна игра, с трагични последствия. Кандидатът за народен представител от ДПС Александър Методиев или бат'Сали се оказа куршумът, отстрелял от упор нечии депутатски мераци в Кюстендил.
Със скромните 864 гласа за движението и едва 37 преференции бат'Сали отново ще седне на депутатската банка. За сравнение, вторият от листата на ББЦ в Кюстендилско е събрал 1098 преференции, вторият на ГЕРБ - 1685, а вторият представител на БСП ги отвява с 2199. Патриотичният фронт има близо 3 пъти повече гласове от ДПС, резултатът на АБВ е повече от 2000 гласа, а ПП "Атака" взима почти 4000. Въпреки това те нямат мандат за народен представител от региона. Дали всички тези вече парламентарни партии не са ощетени? Може и да не е честно, но е... законно. Колкото и странно да звучи, пише в. "Дума" в статия под заглавието "Рулетката на бат'Сали".
За втори път благодарение на чуждестранните гласове бат'Сали влиза в парламента. Преди да "изгори" Кюстендилско, ситуацията бе същата в София област, на която бе натресен депутат от ДПС, въпреки слабите резултати на движението. Тогава Методиев бе втори в листата на ДПС и се възползва от това, че водачът Емил Иванов стана областен управител. Гласовете от чужбина доведоха и друг куриоз, отново в полза на ДПС - Петя Раева стана депутат в 42-то НС с рекордно малкия брой гласове за себе си - 474 във Видин.
Докато законът съществува в този си вариант, проекции на бат'Сали или дори самият той ще объркват сметките на партийците в неочаквани райони - днес в Кюстендил, утре в Монтана, Перник и т.н. И на практика ще лишават хората от правото им да пратят избран от тях представител в НС. Може би е време да помислим защо ДПС и останалите партии отлагат създаването на отделен мандат само за гласовете от чужбина? Тогава нещата ще са предварително ясни, а едно движение ще загуби способността си да действа неочаквано и да натриса свои хора в райони, които не са ги избирали, и да прецаква опонентите си, посочва още изданието.

Стотици жители на Кюстендил и Дупница протестират срещу влизането на Александър Методиев - Бат`Сали от ДПС в НС заради преразпределение на гласовете от чужбина. Протестите продължават и днес.

Провокацията не започва с неговото избиране, а с неговото номиниране. Проблемът е с издигането на този кандидат, който е от Самоков и няма нищо общо с Кюстендил, заяви Мая Манолова пред Нова телевизия. Според нея ДПС е купило гласове в Кюстендил.

Бат`Сали трябва да се оттегли, смята Манолова, но не мисли, че това ще стане.

Не е новина, че нашето партньорство с ДПС бе тежка грешка. Изпълнявахме предизборни обещания, призна Манолова.

След Дупница и Кюстендил и в Ямбол излизат на протест срещу начина на разпределение на депутатски мандати. По информация на пресцентъра на партия ГЕРБ става дума за безпрецедентна подмяна на вота. В Ямболския район от четири мандата ГЕРБ получава един с повече от 18 хиляди гласа, ДПС също един, но само с по-малко от четири хиляди гласа, а БСП ще има двама депутати с близо 14 хиляди гласа.

Протестът днес ще бъде пред сградата на Областната администрация.

Габрово също въстава срещу решението Четин Казак от ДПС да стане депутат. Неговият резултат е седми в региона, а в града е получил под 300 гласа. Въпреки това с гласовете от чужбина Казак взима четвъртия мандат.