110 000 са българите инфектирани с вируса на Хепатит C
Секция: Здраве
10 Октомври 2014 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
110 000 са българите инфектирани с вируса на Хепатит C

/КРОСС/ По данни на Световната здравна организация около 180 милиона души в света са носители на вируса на Хепатит C. За Европа тази цифра е над 8, 9 милиона. По данни от гнездови скирнинг се приема, че в България честотата е 1,5 % или 110 000 българи. В световен мащаб годишно умират около 10 000 души, инфектирани с вируса.
Тези стряскащи цифри изнесе д-р Радин Цонев, Началник на Гастроентерологично отделение към МБАЛ „Токуда болница - София" на провелата се ежемесечна среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД-България.

Подобна статистика поставя Хепатит C сред групата на най-опасните вирусни пандемии в света, дори преди СПИН. Предаването става само по кръвен път. Въпреки че половият път на предаване доскоро беше оспорван, по последни данни около 5 % от носителите са заразени по този начин и се среща най-вече при мъже, правещи секс с мъже. Разранената лигавица е врата за инфекцията.
80 % от инфектираните развиват хронично заболяване и при 20 % от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза. Приблизително 4-5 % от пациентите с чернодробна недостатъчност или около 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб в следствие на хронична хепатит С инфекция.

Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са заболявания със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното лечение.

Според д-р Цонев това заболяване се дължи на определени насоки на развитие на човешката култура като татуировките, обрязването, инжектирането на вещества и други манипулации свързани с контакт с кръв при неспазване на правилата за стерилност. В днешно време инфекцията се разпространява основно сред употребяващите инжекционни наркотици, при които заразата в Европа и България e около 60%.

Тъй като болестта протича почти безсимптомно или с неспецифични симптоми, голяма част от пациентите са недиагностицирани. Затова специалистите съветват да се правят изследвания на всеки 5 години, както и да се спазват правилата за стерилност при посещение на зъболекар, маникюр, правене на татуировки и не на последно място при работа с кръвни продукти.