София има пари за четири обилни снеговалежа
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2014 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София има пари за четири обилни снеговалежа

/КРОСС/ София може да се справи с четири големи снеговалежа до края на годината. Това стана ясно при проверка за готовността на фирмите за зимата.

4 милиона лева са предвидени за снегопочистване на столицата до края на тази година. Основното почистване струва 1 милион лева, показват разчетите на общината. София разполага общо с над 230 снегорина и 30 машини за целта. Предвидени са и традиционните санкции за фирмите, ако не се справят качествено и бързо с почистването на снега, предава Нова телевизия.

„Всяка машина е оборудвана с GPS, следи се от Столичния инспекторат, от центъра, включително и аз мога да следя колко машини са на терен. За всяко неизпълнение има доста сурова финансова санкция и това фирмите го знаят. Ако над 5 % от зоната не е добре почистена, не се плаща нищо. При прогноза за снеговалеж, общо 65 са точките в София, на които трябва до 132 автомобила да излязат и да чакат. Насочваме усилията си първо към градския транспорт, след това останалите по-големи улици, по които има по-интензивно движение и след това, само ако има нужда и по-малките улици", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.