Щонов: Българската отбранителна индустрия може да се наложи като иновативен европейски производител
Секция: ИКОНОМИКА
10 Октомври 2014 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щонов: Българската отбранителна индустрия може да се наложи като иновативен европейски производител

/КРОСС/ „Българската отбранителна индустрия може да се наложи като конкурентоспособен и иновативен европейски производител". Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов днес на заседание на Индустриалния форум.

По негови думи разработените от България документи, визия и национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ясно представят отбранителните способности, които страната ни иска да постигне в следващите от 6 до 10 години.

„Националната програма по категоричен начин определя както ролята на българския бизнес и научноизследователската общност като основни партньори в процеса на развиването на желаните способности, така и перспективите за модернизиране на индустриалната и технологичната база на сигурността и отбраната и развиване на иновационния капацитет", допълни икономическият министър.

По думи на Васил Щонов българската отбранителна индустрия ще намери място в реализацията на Националната програма, поради което е необходимо да се поддържа силна отбранителна индустриална и технологична база, както и да се използва потенциалът на сътрудничеството с нашите партньори.

„Българската отбранителна промишленост може да допринесе за изграждане на желаните отбранителни способности. Едновременно с това ще се стимулира производството в сектора, което ще даде положително отражение и за цялата икономика", категоричен бе министър Щонов.

Страната ни разполага с технологични възможности и кадрови потенциал за производството на продукция в областта на лекото въоръжение, боеприпасите, оптиката, комуникациите, акумулаторните батерии, ремонта на военна техника и средствата за индивидуална защита. Произвежданите у нас експортно ориентирани продукти и системи са с високо качество и на оптимална цена.

Според министър Щонов производството и реализацията на отбранителни продукти са важен сектор за българската икономика, който бележи ръст през последните години.

Годишният оборот на дружествата от отбранителната индустрия през 2009 г. е бил около 450 млн.лв., а през изминалите три години е около и над 600 млн. лв. В отрасъла са заети приблизително 15 000 работници и служители. Според данните над 95% от произведените от дружествата отбранителни продукти са реализирани чрез експорт. Обемът на износа на отбранителна продукция от страната ни се запазва стабилен, включително за страните от НАТО и ЕС.

„Министерството на икономиката и енергетиката работи за подпомагане на българския бизнес, за да се възползва от съществуващите възможности, произтичащи от членството на страната ни в НАТО и ЕС", заяви министър Щонов.

Той бе категоричен, че се води активен диалог с утвърдените браншови и клъстерни организации в индустриалните сектори, които са свързани с отбраната и сигурността.

„Силно насърчаваме българските фирми и индустриални експерти да участват в проучванията, дейностите и инициативите на Индустриалната консултативна група на НАТО", каза още икономическият министър.

Очаква се да се повишат капацитетът на българските предприятия и техният принос в изграждането на националните способности за сигурност и отбрана.

Според министър Щонов друга значима област, в която са съсредоточени усилията на европейско и на национално ниво, е разработването и прилагането на мерки по отношение на малките и средните предприятия, които работят в интерес на отбраната и сигурността. Такива са: включването им във веригата за доставки, осигуряването на трансграничен достъп до пазара, насърчаването на партньорските отношения в съвместни проекти, регионални мрежи и клъстерни обединения, присъединяването към стратегиите за интелигентна специализация и получаването на достъп до финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове за проекти с двойно предназначение.

„Необходимо е да създадем възможност за развитие на научните изследвания в сектора за прилагане на иновации в българската отбранителна индустрия. Те са основата за устойчив растеж на сектора, повишаване на добавената стойност в икономиката и осигуряване на стабилни работни места в сектора", категоричен бе министър Васил Щонов.

Според него европейските средства са един от най-сериозните източници за финансиране на иновативния бизнес, поради което огромна част от усилията на държавата са насочени към създаване на условия за ефективно използване на тези средства.