Уволнения след катастрофата на жп прелез, в която загина човек
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2014 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уволнения след катастрофата на жп прелез, в която загина човек

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова проведе извънредно съвещание с ръководствата на ДП „НКЖИ", „Холдинг БДЖ" ЕАД и ИА „Железопътна администрация", във връзка с инцидента на жп прелез в кв. „Обеля" в София.

Министър Ангелкова разпореди на генералния директор на НКЖИ, Милчо Ламбрев да бъдат временно отстранени от длъжност, пряко отговорните лица: прелезопазачът, който е бил на смяна, ръководител движение на жп гара Волуяк и директорът на поделение „Управление на движението на влаковете и гарова дейност" - София, до изясняване на случая и приключване на вътрешната проверка.

Още вчера, министър Николина Ангелкова разпореди на Дирекция „Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт" да извърши проверка на фактическите обстоятелства, причина за инцидента. Експертите на МТИТС, НКЖИ и БДЖ оказват пълно съдействие на органите на следствието.

Припомняме, че на 09.10.2014 г. (четвъртък), в 14.10 ч., на жп прелез „Обеля" в кв. „Обеля" 2, локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил и един човек загина.

Следващият вторник ще се проведе предварително планирано оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт. На него, ръководствата на двете железопътни компании и ИА ЖА, по искане на министър Ангелкова, трябва да представят краткосрочни и дългосрочни мерки за повишаване на безопасността.