Москва призовава международната общност да разследва престъпленията в Украйна
Секция: Русия
10 Октомври 2014 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва призовава международната общност да разследва престъпленията в Украйна

/КРОСС/ Държавната дума на Руската Федерация единодушно прие решение да отправи обръщение към парламентите на различни страни и международни организации, с призив да се проведе разследване на престъпленията спрямо мирното население в Югоизточна Украйна, съобщи ТАСС.

В обръщението се посочва внимание на масовите гробове край Донецк, открити през септември 2014 г., в които са намерени десетки тела на изтезавани и разстреляни хора. Според депутатите, убитите са станали «жертва на киевската така наречена «антитерористична операция». Те са убедени, че «указанията на киевските власти, извършителите на кървавите престъпления, а също и онези, които ги финансират, трябва да получат ясна правова оценка».

«Държавната дума призовава ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и международната общност да проведат обективно, независимо и всестранно международно разследване на престъпленията, които са довели до многочислени жертви сред мирно население в Югоизточна Украйна», се казва в документа.
Същевременно, руските депутати призовават, да се активира международен диалог между законодателните и представителните органи на чужди държави, в интерес на мира и сигурността в Европа. Също така, да се проведе международна пресконференция, на която да бъдат обсъдени темите за съвременни заплахи и ролята на парламентарната дипломация в тяхното преодоляване.

Държавната дума се обръща и към Световния парламент и международни парламентарни организации с призив, да защитят невинните жертви на политиката на Киев.
«Всички участници в престъпните деяния срещу украинския народ, трябва да бъдат изправени пред съда и да понесат заслужено наказание», се казва в обръщението.
Както заяви основният докладчик депутатът Леонид Слуцкий, «в Донбас продължава по най-груб начин да се пренебрегват нормите на международното право, продължават да загиват хора, с времето изникват все повече масови гробове, все повече погребения, появяват се все по-нови и нови Голготи».

«Тези масови гробове, пълни с тела на хора, обикновени граждани, са платили с живота си само за да останат руснаци, за да възпитават децата си в свободна демократична държава. Тях просто са ги унищожавали, когато те не са очаквали това», подчерта Слуцкий.

Той напомни, че досега не са разследвани нито ужасяващата трагедия в Одеса на 2 май, нито предишните престъпления.
«Тази ситуация разбира се, напълно се разминава с всякакви човешки норми, да не говорим за това, че тя трябва да получи международна правова оценка от международната общност», подчерта главата на комитета.

Също така той отбеляза, че Русия неведнъж е насочвала вниманието към множеството нарушения на правата на човека в Украйна. «Но политическото ръководство на западните страни се отказва да види обективно картината със случващите се събития и оставя призивите на Русия без необходимото внимание. САЩ и ЕС постоянно оказват на Киев политическа, финансова и морална подкрепа от самото начало на дестабилизацията в Украйна», напомни Слуцкий.

Руските депутати също така, са загрижени за информацията, че Западът «вече предоставя на киевските власти оръжие и изпраща в Украйна военни експерти. Всичко това може да подкопае мирния процес и да предизвика нова вълна от насилие», се подчертава в обръщението на Държавната дума на Русия.