"Радиното училище" събира пари за ремонт във Фейсбук
Секция: КУЛТУРА
10 Октомври 2014 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Радиното училище" събира пари за ремонт във Фейсбук

/КРОСС/ Девическото училище в Сопот, по-известно като "Радиното училище", спешно се нуждае от ремонт. При всеки дъжд покривът тече и се налага водата да се събира в кофи, за да не се повредят експонатите. Сградата се стопанисва от къща-музей „Иван Вазов". Директорът Стефан Филчев е търсил средства, но засега опитите му да намери финансиране удрят на камък. Затова се принудил да потърси нестандартни начини за набиране на средства и отправил апел за помощ във Фейсбук, пише plovdivutre.bg. На апелът се е отзовало само едно момче, което учи в Англия. То обещало да дари 1000 лева, от необходимите около 3 000. „Той ме запита в личен разговор - г-н Филчев, няма ли местни патриоти, местни родолюбци и местен бизнес най-вече?", разказва директорът на музея. Засега опитът показва, че няма такива. Разгледах платформите на политическите партии и ми беше любопитно от гледна точка на това как смятат да променят културата, да инвестират в културата - и никъде тя не е приротет", коментира Филчев.
"Радиното училище" носи името на героинята от романа „Под игото" Рада Госпожина. Построено през 1850-а година, опожарено по време на Руско- турската освободителна война и възстановено отново след Освобождението, то е съхранено във вида, в който го виждаме и днес. За да се запази сградата още дълги години обаче, тя се нуждае от спешен ремонт. "Покривът има няколко пробойни, няколко теча, които силно ни притесняват, отделно освен че има експонати, които са застрашени, самата сграда не е ремонтирана в продължение на 15 години, последният ремонт е бил по „Красива България", разказва Стефан Филчев.
Всички досегашни опити за финансиране по европрограми се оказали неуспешни, защото сградата е културен паметник от местно, а не от национално значение.
Хората от възрожденския Сопот се надяват новите управници да си спомнят девиза, изписан в Радиното училище: "Всяко нещо на мястото си и всяка работа на времето си".