НАТО подкрепя България по прилагането на Националната програма „България в НАТО 2020”
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО подкрепя България по прилагането на Националната програма „България в НАТО 2020”

/КРОСС/ „България ще има пълната ни подкрепа по прилагането на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", заяви помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането Хайнрих Браус по време на срещата с министъра на отбраната Велизар Шаламанов. 

Срещата се състоя в рамките на заседанието на Индустриалния форум, организиран от Министерството на отбраната, който събира отбранителната индустрия в България, академичните среди и представители на агенциите на НАТО, съобщава пресцентърът на МО.

Министър Шаламанов е запознал помощник-генералния секретар на Алианса с идеята за развитие на нов формат за военно сътрудничество в Югоизточна Европа. „Искаме да влезем в реално взаимодействие с нашите съседи, което отива отвъд обикновените срещи и разговори на министрите на отбраната, и да започнат истински действия", каза министър Шаламанов. Според него новият формат, който ще бъде предложен на предстоящата Среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа в Черна гора, ползва най-добрия опит от Северна и Централна Европа.

„Оперативната съвместимост е най-важното, което трябва да постигнете, и това може да стане единствено чрез НАТО и ЕС", заяви заместник-директорът на Европейска агенция по отбрана (EDA) Рини Гоос по време на срещата си с министър Шаламанов. Според него не трябва да има реална пречка пред българската индустрия да се състезава на отбранителния пазар, щом вече успява да бъде конкурентноспособна на общия европейски пазар. „Компаниите обаче трябва да бъдат много активни и да познават инструментите, с които разполагат, за да успеят", каза Гоос. Според него е огромна грешка, че оръжейните компании и ангажираните в изследвания в сигурността смятат, че европейските фондове не са за тях.

„Опитваме се да насърчим индустрията да отиде на европейския пазар, защото той е огромен и се състои от държави, които заявиха, че ще увеличават разходите си за отбрана", заяви министър Шаламанов. „Наясно сме, че имаме нужда от силна индустрия зад нас", каза той. По време на срещата министър Шаламанов обяви и изпращането в НАТО на национален технически експерт (NATEX). Той ще подпомага както Министерството на отбраната, така и индустрията при търговете, които организацията обявява.

„България има амбицията да стане водеща нация в доверителен фонд за медицинска помощ на ранените украински войници". Това обяви министър Шаламанов при срещата си с Робърт Смит, заместник-директор на дирекция „Доставки и защита на конкуренцията" в агенцията на НАТО по поддръжка (NSPA). Той подчерта, че страната ни има традиции във военната медицина и разполага с добри военни болници и центрове за рехабилитация. Робърт Смит се съгласи, че това би било шанс за натрупване на опит от България за работа с доверителните фондове на НАТО.