Битката за донецкото летище продължава, Донецк под обстрел
Секция: СВЯТ
10 Октомври 2014 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Битката за донецкото летище продължава, Донецк под обстрел

/КРОСС/ През изминалото денонощие в резултат на обстрел на населени пунктове в Новорусия от страна на украински военни, са загинали 5 мирни граждани, а около 12 са били ранени, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщението от щаба на Донецка Народна Република.

«Обстановката продължава да остава почти без никакви изменения - все така напрегната. През последното денонощие украинската армия 6 пъти наруши примирието. В резултат на обстрели са загинали 5 мирни граждани, а 12 са ранени», се казва в съобщението.

Според информацията на опълченците, вечерта украинските части са обстреляли населените пунктове Вергулевка и Петропавловка, неведнъж на обстрел са подлагани и жилищните квартали на Донецк и Горловка. Освен това, под обстрела на украинските военни са били подложени позициите на опълченците в района на Счастие.

Основен източник на напрежението все така остава донецкото летище. По-рано премиерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че опълченците контролират по-голямата част на летището. Същевременно, по данни на щаба стана известно, че в подземните етажи на донецкото летище продължават да се укриват около 60 души от Националната гвардия на Украйна.

Опълчението неведнъж е предлагало на украинските бойци «хуманитарен коридор», за да излязат от територията на летището живи и невредими, но групата продължава да отказват. Те обясняват действията си с това, че имат указания от командването си да държат позициите си в летището.

В момента диспечерската кула на донецкото летище се намира под контрола на украинските военни. От нея снайперист обстрелва опълченците, които се опитват да приближат кулата.

Един от терминалите вече е под контрола на опълчението. Вторият терминал обаче, остава неутрална зона - нито една от враждуващите страни не държи позиции там. Опълченците и нацгвардейците продължават да обстрелват един друг. Освен позициите на опълченците, нацгвардейците обстрелват и близките райони на Донецк. Огънят се води от страна на град Авдеевка и селището Пески, които остават под контрола на украинската армия.

Опълченците съобщават, че украинците продължават да увеличават жива сила и военно оборудване в посока на Мариупол.

Близката им задача е да изтласкат украинските военни на разстояние, което да не им дава възможност да стрелят по града. От 1 октомври жертви на тези атаки станаха 26 души, близо 60 са ранени.