Ходорковски има дял във финансирането на войната в Донбас
Секция: Русия
10 Октомври 2014 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ходорковски има дял във финансирането на войната в Донбас

/КРОСС/ Изданието «The Kiev Times» в Израел съобщи, че паричните средства за чуждите наемници и наказателните батальони в Украйна постъпват постоянно от активите на руския бизнесмен Михаил Ходорковски.

Съгласно данните на «The Kiev Times», финансирането идва от личните сметки на бившия олигарх, който в момента се намира в САЩ.

Финансовите средства, предназначени за борба с опълчението в Донбас са планирани тази есен чрез учредената от Ходорковски през 2004 г. междурегионална обществена организация „Отворена Русия" и международния благотворителен фонд „Open Russia Foundation", пише още изданието.

„Средствата ще пристигат още тази есен под формата на оказване на хуманитарна помощ и благотворителна дейност. В плановете на предприемача влизат привличането в съвета на директорите на организацията на представители на големи европейски компании и северноамерикански бизнес структури, както това бе организирано по-рано в периода на създаването и функционирането на обществените организации и фонда през 2001 - 2004 г.", пише още източникът.

По информация на израелски политик, през юли 2014 г.
Ходорковски се е свързал с ръководителя на големия суверенен инвестиционен фонд на ОАЕ dia Abu Dhabi Investment Authority, за да може той да даде заем в размер на 30 млрд щатски долара за инвестиции в икономическия и отбранителния сектор в Украйна. Това ще позволи на украинската страна да получи необходимите финансови средства , заобикаляйки МВФ.

Освен това, според източника, търговските структури на САЩ планират да придобият редица въгледобивни предприятия в Луганска област, които в последствие да използват за място за складиране на токсични отпадъци при сътрудничеството с губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски.