Оформя се коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС за премахване на преференцията
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оформя се коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС за премахване на преференцията

/КРОСС/ Коалиция за промяна на Изборния кодекс в посока нова методиката за изчисляване и разпределение на мандатите в парламента и премахване на възможността за преференциално гласуване се оформя постепенно сред трите първи по резултат партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Ползвайки за повод високия брой недействителни бюлетини и случая в Кюстендил, където заради преразпределението на гласовете мандат получават ДПС и кандидатът им Александър Методиев (бат' Сали), в петък от ГЕРБ се обявиха за промени в закона.

По-рано през деня Нова телевизия излъчи интервю на Мая Манолова (БСП), която застана редом до граждани в Кюстендил, които протестират срещу мястото в парламента, което движението получава оттам.

„За мен системата Hare-Niemeyer е несправедлива", обяви на пресконференция Бойко Борисов и обясни, че партията му харесва възможността за пренареждане на кандидат-депутатските листи, но "хората не разбират преференцията", припомня „Медиапул".

Атаката срещу преференцията бе подхваната от Цветанов в началото на пресконференцията на ГЕРБ в петък, когато той отчиташе изборните резултати на партията.

„Най-интересното в тези избори, както и в европейските, беше въведената т. нар. преференция", заяви той. И веднага след това представи справка как се е отразила възможността за пренареждане на листите във високия брой на недействителните бюлетини.

Позовавайки се на данни от ЦИК, той направи съпоставка на недействителните гласове през 2009 година, когато преференция не е имало, и през настоящата 2014, когато тя бе въведена за парламентарен вот.
„През 2009 г. недействителните бюлетини са били 97 387, през 2013 - около 90 000, а през 2014 - 218 125", обяви Цветанов.

„Аз съм за въвеждане изцяло на машинно гласуване, макар че е скъпо и макар че само една преференция виждате какви резултати носи", каза от своя страна Борисов.

Неговите колеги от партията обаче твърдят, че не е ясно дали формацията ще въведе електронизиран вот, но със сигурност възможността за пренареждане на листите ще отпадне.

Допълнително масло в огъня на недоволството срещу преференцията налива и случаят с избраните деветима души чрез пренареждане и по грешка. Заради получения номер 9 в бюлетината на ГЕРБ, деветима души, поставени под девети номер в листите на партията ги пренаредиха и получиха места в парламента. Засега половината от тях се отказаха от депутатските банки и декларираха пред ЦИК, че не желаят да бъдат обявени за избрани.

Срещу преференцията се оформят и сериозни настроения в БСП, заради големия брой невалидни бюлетини. От левицата твърдят, че заради преференциалната кампания, която са развивали някои кандидати, избирателите им са се обърквали масово и в квадратчетата за партийните номера са отбелязвали и преференциалните, което е направило невалидни хиляди бюлетини.

„Мая Манолова сега сама трябва да си оправи кашата, която надроби, и да се откаже от това си виждане за преференцията и то преди местните избори, за да не претърпим още по-голяма загуба", твърдят от БСП.

В ДПС още от самото начало са против възможността за пренареждане и още при приемането на Изборния кодекс настояваха прагът на успешния преференциален вот да бъде над 50%.

По този начин, ако се състави правителство и има работещ парламент, срещу преференцията ще се обявят трите най-големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, които по изборното законодателство често демонстрират единни позиции.

От друга страна в БСП също има настроения да се промени начинът за изчисляване на мандатите в парламента като цяло. „Системата Hare-Niemeyer е справедлива за малките партии, но не и за големите, D'Hondt, всъщност, би давала по-добри резултати", твърдят неофициално от левицата.

След като Борисов вече се произнесе по въпроса, вероятно темата ще бъде обсъждана обстойно и в ГЕРБ. Междувременно от ДПС излязоха с декларация, в която казаха, че партията им многократно е предупреждавала и ГЕРБ, и БСП, които гласуваха за системата за преразпределение на мандатите , че тя не е справедлива. С това си действие, макар и обвинително към десницата и левицата, от движението дадоха ясен знак, че биха участвали в промяна на методиката.