Първата билкова градина в столично училище е факт
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2014 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата билкова градина в столично училище е факт

София /КРОСС/ От този четвъртък уроците по природознание и биология вече ще бъдат онагледявани с билки и подправки в столичното 104 Основно училище „Захари Стоянов". Учениците от 6 А клас сами засадиха различни растенията и участваха с готовност в оформянето на градинката. Освен добре познатите риган, мащерка и розмарин, децата посадиха и растението стевия, известно като естествен заместител на захарта и научиха, че екзотичният храст Годжи бери може да вирее и у нас.

В следващата една година за билковата градинка ще се грижат всички деца от училището, заедно с учителката си по биология Венета Димова. Проектът за онагледяване на знанията с открити уроци в двора се осъщсетвява с подкрепата на директорката на училището Капка Велинова. Редица изследвания показват, че програмите за градинарство в училище подобряват хранителните навици на децата и помагат по-доброто им представяне в клас.

Билковата градина в училище е част от кампанията „Каузи" на мобилното приложение „Здрави". В продължение на няколко месеца всеки потребител, изпълняващ съветите от „Здрави", е имал възможност да дарява виртуални точки за осъществяването на благотворителни каузи по свой избор. При заявено желание от страна и на други училища, „Здрави" постепенно ще разшири проекта за билкови градинки.
Идеята на „издателите" на приложението Софарма , е да се работи за изграждане на здравословен начин на живот и отговорно към себе си и към природата поведение, което се възпитава още в детска възраст. Проектът се осъщестява със съдействието на фондация Credo bonum. Този проект е част от устойчивото разширяване на социалните проекти, основна част от които е здравословния начин на живот като отговорен избор на всеки от нас.

 

КРОСС/