Иван Искров прие покана за членство в The Bretton Woods Committee
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Искров прие покана за членство в The Bretton Woods Committee

/КРОСС/ Управителят на Българската народна банка Иван Искров прие покана за членство в The Bretton Woods Committee.

Комитетът е политически неутрална мрежа от лидери от цял свят, чиято цел е да популяризира значимостта на международното икономическо сътрудничество и да насърчава ефективното функциониране на бретънудските институции като фактори за световно благосъстояние. The Bretton Woods Committee се грижи за поддържането на конструктивен диалог между финансовите институции, за да улесни усилията им в борбата с бедността и безработицата и работата им по осигуряването на устойчив икономически растеж и финансова стабилност. Членството в него е възможно след изрична покана, посочва пресцентърът на БНБ.

Сред представените в Комитета институции са Международният валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация, банки за регионално развитие и институции, които предлагат финансова и техническа помощ с регионален фокус. The Bretton Woods Committee определя като негово най-голямо богатство своите членове: избрани лидери от бизнеса, науката, публичния и неправителствения сектор, филантропи, както и бивши президенти и държавници.

Почетни съпредседатели са Джими Картър, президент на САЩ (1977-1981) и Джордж Буш - старши, президент на САЩ (1981-1989).

Като негов член Иван Искров ще присъства на The Bretton Woods Committee's International Council Meeting. В рамките на това събитие световно признати финансови експерти и държавни лидери се срещат, за да осигурят подкрепа чрез споделяне на опит и конструктивна критика на международните финансови институции. По време на срещата те координират и обсъждат прилагането на реформи за подобряване на глобалния икономически растеж и подобряване на финансовата стабилност. Международният съвет към The Bretton Woods Committee е създаден през 2000 г., воден от идеята, че работата за международната финансова стабилност и либерализация на пазара ще се осъществява в тясно сътрудничество между частния сектор и международните финансови институции.

Сред гост-лекторите на тазгодишната среща ще бъдат Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, Жан-Клод Трише, президент на ЕЦБ (2003-2011), Дан Таруло, член на УС на Федералния резерв на САЩ.

В рамките на посещението си във Вашингтон управителят на БНБ Иван Искров, който е и управител за България в МВФ, и подуправителят Калин Христов са част от българската делегация, начело с министъра на финансите Румен Порожанов за редовните годишни срещи на Управителните съвети на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) от 10 до 12 октомври във Вашингтон, САЩ.