НАТО трябва да засили присъствието си в Източна Европа и Черноморския регион
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО трябва да засили присъствието си в Източна Европа и Черноморския регион

/КРОСС/ Днес имаме нужда от повече НАТО в Източна Европа и Черноморския регион, каза Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Индустриалния форум в София. Президентът посочи, че в бързо променящия се свят НАТО остава основният източник на стабилност и е опора за гарантиране на човешките права и свободи, за стабилно икономическо развитие, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Като изтъква необходимостта от технологично превъоръжаване и модернизация на въоръжените ни сили, Росен Плевнелиев казва, че оперативната съвместимост със съюзниците е тотален приоритет и изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано.

В приветствието си към участниците във форума той акцентира върху приетата преди дни от правителството Национална програма „България в НАТО и в европейската отбрана 2020", чиято основна цел е да очертае основните пътища за превъоръжаване на Българската армия и постигане на пълна съвместимост със съюзниците във възможно най-кратък срок.

Държавният глава заявява, че за постигането на това е необходимо осигуряването на приемственост и последователност в решенията и действията на следващите правителства и допълни, че такава приемственост ще има на политическо и на военно ниво. Имаме програма, тя трябва да бъде изпълнена, независимо от това кой е на власт, казва Плевнелиев.

Президентът отбелязва, че нарастването на разходите за отбрана е задължително условие за всеки, с изключение на малкото страни от НАТО, които днес постигат планираните 2 процента от брутния вътрешен продукт. Той декларира, че България ще направи всичко, което зависи от нея в ограничените ресурси на националния бюджет да увеличава плавно разходите за отбрана и да изпълни солидарно поетия ангажимент за това на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Росен Плевнелиев посочва, че достигането на изискванията за модерна и високомобилна българска армия може да се осигури чрез обективно приоритизиране на необходимите способности и на свързаните с тях проекти за модернизация; пълна прозрачност, контрол и тясно взаимодействие с агенциите на НАТО и ЕС при управление на проектите; оптимизиране на участието ни в инициативите на НАТО "Интелигентна отбрана и свързаност на силите" и на ЕС за обединяване и споделяне на способности; оптимизиране на възможностите за използване на 14-те програми на американското правителство за подпомагане на сигурността чрез засилване на взаимодействието с офиса за отбранително сътрудничество към посолството; с прилагане на най-добрите практики за управление, като развитието на способностите трябва да се случва през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти.

Президентът изтъква важността на участието на българския бизнес и наука за модернизацията и превъоръжаването на въоръжените ни сили и за изпълнението на проектите. По думите му потенциалът на научните институти и отбранителната индустрия е важна предпоставка за модернизацията на Българската армия и за реализацията на тези проекти.

Индустриалният форум възниква като идея през 2010 г. и основната цел на инициативата е да създаде възможности за изграждане на партньорски отношения и диалог между държавата, бизнеса и научноизследователската общност в областта на отбраната и сигурността. Форумът изгражда и поддържа механизъм за непрекъснат обмен на информация и експертни становища.

На събитието присъстваха помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, военни аташета, представители на български и международни компании от отбранителната индустрия.