Близнашки се срещна с помощник генералния секретар на НАТО
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2014 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близнашки се срещна с помощник генералния секретар на НАТО

София /КРОСС/ България ще положи всички необходими усилия за изпълнението на ангажиментите си като ефективен член на НАТО, каза премиерът проф. Георги Близнашки на среща с помощник генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Хайнрих Браус. Висшият представител на Алианса е на посещение у нас за участие в Индустриалния форум, който събра в София представители на българската отбранителна индустрия, академичните среди и на агенциите на НАТО.
Министър-председателят подчерта традициите на страната ни във военното обучение и високия професионализъм на българските военнослужещи, които успешно изпълняват съвместни мисии с колегите си от НАТО. България разполага с високо мотивирани и квалифицирани специалисти, но има нужда от подкрепа за повишаване на способностите и за по-висока съвместимост с партньорските армии, подчерта проф. Близнашки.
Според Хайнрих Браус, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток значително повишават необходимостта от сигурност и стабилност в Югоизточна Европа и в Черноморския регион и страните от НАТО предприемат необходимите действия за укрепване на колективната сигурност. Браус изрази задоволство от наличието на политическа воля за укрепване на отбранителния капацитет и даде висока оценка на напредъка в процеса на трансформация на българските Въоръжени сили. Постепенното нарастване на разходите за отбрана, при правилно управление и планиране, ще доведе до балансирано повишаване на способностите на въоръжените сили, беше подчертано още по време на срещата.
По отношение на вариантите за модернизация и превъоръжаване на армията министър-председателят коментира, че е необходима дългосрочна визия за повишаване на съществуващите и придобиването на нови способности, а проектите трябва да бъдат обвързани с подобряване и развитие на иновационния капацитет на българската военна индустрия. В този процес България ще разчита на силна експертна и техническа подкрепа на партньорите от Алианса, каза още премиерът Георги Близнашки.