Изборите в Хасковско предадени на прокурор
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2014 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изборите в Хасковско предадени на прокурор

Хасково /КРОСС/ Сигнал за груби нарушения на изборния кодекс при отчитането на вота в областта е подал в окръжна прокуратура в Хасково заместник-председателят на Районната избирателна комисия Румен Гъбов. Според него нарушенията са тежки, водят до недействителност на избора и променят изборните резултати.
Преди дни (във вторник) избухна скандал със 799 бюлетини фантоми в протокола на РИК Хасково, с който се отчиташе вота в областта. Бюлетините в повече лъснаха при сравняването на числата, подадени от секционните комисии. Според тях във всичките СИК в областта са получени общо 240 404 бюлетини. Броят на неизползваните е 115 846. Недействителни по една или друга причина и унищожени, са общо 1416 броя. Ако се извади сборът на недействителните и неизползваните от общия брой, би трябвало да се получи броят на бюлетините, открити в урните. Но полученото число е 123 142, докато броят на намерените в урните интегрални листове е 123 941, тоест явява се разлика от 799 бюлетини фантоми.
Още същия ден РИК Хасково проведе извънредно заседание, за да обсъди казуса. Членът на РИК Славея Костадинова обясни, че в някои секции в графата "брой получени бюлетини" са вписали броя на кочаните, а не на бюлетините. Тя даде пример с ивайловградските села Белополци и Планинец, където в тази графа е вписано "4 броя". Но на практика става въпрос за 4 кочана, съдържащи 400 бюлетини, обясни Костадинова. Според нея оттам идва разликата от 800 бюлетини.
В сигнала си до Окръжната прокуратура обаче Румен Гъбов посочва 12 такива секции. Те са в Димитровград, Ивайловград, Свиленград, Тополовград и Хасково. В техните протоколи са вписани като получени 1, 2, 3, 4, 7, 8 броя, което очевидно означава кочани, тоест цифрата трябва да се умножи по 100. Дъното на тези недоразумения удря свиленградското село Щит, в което в графа "получени бюлетини" пише нула. Според протокола на секцията от Щит с тези нула бюлетини са успели някак си да гласуват 70 избиратели, а други 130 дори са успели да ги объркат и те са обявени за недействителни.
Според Румен Гъбов "по груба сметка" на данните, подадени от СИК, се получава шокиращата разлика от 4 962 бюлетини. Ако пък от "Информационно обслужване" са съобразили нелепата грешка бюлетини/кочани, лъсват "само" 799 бюлетини фантоми. И в двата случая разликата е сериозна и досега никой не е дал смислено обяснение за това.
В сигнала си Гъбов посочва още, че според протокола на РИК 199 от бюлетините са обявени за невалидни, защото номерът им не съответства на номера на кочана в секцията. Това на практика означава, че са внесени отвън, пише в сигнала си Гъбов. На извънредното заседание на РИК Хасково във вторник вечерта Славея Костадинова обясни, че и тук става въпрос за грешка - тези 199 недействителни бюлетини били "вписани грешно в друга графа", но не стана ясно по каква друга причина са били обявени за недействителни.
В сигнала си до държавното обвинение Гъбов настоява да се изискат всички протоколи от секционните избирателни комисии в областта и да се извърши ръчно преброяване на бюлетините, за да се установи истината.
Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов потвърди, че сигналът е получен при тях. Но той ще бъде изпратен по компетентност на Районната прокуратура, уточни Стоянов. Това ще стане още днес, пише Haskovo.net.