СМИ: КНДР призна за съществуването на своя „ГУЛАГ”
Секция: СВЯТ
10 Октомври 2014 19:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СМИ: КНДР призна за съществуването на своя „ГУЛАГ”

/КРОСС/ Фактът, че Северна Корея за пръв път призна, че в страната съществуват центрове за "трудово превъзпитание", би трябвало да се разглежда като първа стъпка към началото на възможни демократични реформи в КНДР, пише в редакционен коментар The Christian Science Monitor.
Официалното признание бе направено наскоро от дипломата Чхве Мьон Нам, представляващ Асоциацията по правата на човека в Северна Корея. В ООН той заяви, че в КНДР няма затворнически изправителни лагери, но има лагери, в които гражданите се поправят чрез труд. В тях те могат да подобрят мисленето си и да оценят нарушенията, които са извършили в миналото.
"Това е място, където се изпращат хора, които не вървят в крак с режима - без съд и без следствие. Работят за държавата в ужасни условия. Пет основни лагери бяха създадени въз основа на комунистическия постулат, че усилената работа може да промени политическите нагласи и поведението на лицето, като го избави от "фалшивото съзнание", се казва в материала.
Много от севернокорейските затворници, чийто брой варира между 90 000 до 120 000, просто не доживяват до „подобряването" и освобождението си. Лишават те от свобода и за най-малкия признак на нелоялност. Побоите и екзекуциите в тези лагери са нещо обичайно, разказват бежанци от страната.
"Всеки прогрес в Северна Корея може само да се приветства, особено когато става въпрос за спиране на отричането, че ГУЛАГ съществува", посочва изданието.
И припомня, че наскоро в доклада си ООН е представила подробна картина на нарушенията на човешките права в Северна Корея, обвинявайки властите в престъпления срещу човечеството, които надхвърлят "всички останали по продължителност, интензивността и ужас", пише The Christian Science Monitor.