Български хлебар - живо съкровище на ЮНЕСКО
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2014 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български хлебар - живо съкровище на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Български хлебар бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Старозагорският майстор Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода.
Икономистът по образование решава да изостави работата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си - правене на хляб. А докато получи хляба, който иска, е направил много опити и експерименти.
„Преди няколко години установих, че това умение и знание е напълно изчезнало от България и започнах да се интересувам как може да се възстанови. И така сам започнах ежедневно месене на хляб и печене", сподели пред bTV Богдан Богданов.
Майсторът хлебар подбира внимателно продуктите и прави сам живата мая.
„Хлябът приготвен с такава мая, аз наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха", обясни хлебарят.
Богдан казва, че изпечения хляб има собствен звук - песента на хляба се чува когато се разчупва коричката.
От фурната му излизат само по 70 хляба дневно. „Мечтата ми занапред е да се научат много други хора да правят хляб вкъщи. Аако в следващата година успея да покажа поне на 1000 човека как се прави хляб, как да си правят хляб в къщи, ще бъда доволен", казва Богдан Богданов.
Готовия хляб смайсторът завива в хартия от чиста целулозаза, за да запази уникалня му аромат.