ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2014 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

/КРОСС/Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС, се казва в доклад на Еврокомисията за напредъка в изграждането на единен енергиен пазар на общността. От Брюксел са провели анкети, като българският пазар е събрал едва 48 точки в сравнение със 72 средно за ЕС, пише в. "Труд".

Страната ни е на последно място по доверие в доставчиците на ток, общата удовлетвореност на потребителите, възможността за избор и смяна на доставчик.

От ЕК все пак отбелязват, че по един критерий сме над средното за ЕС ниво - жалби, свързани с електроенергията. Според Брюксел за развитието на пазара пречат концентрацията на големи правомощия в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и липсата на свободен пазар.

ЕК съветва холдингът да бъде закрит. Според комисията ДКЕВР не е достатъчно независима и няма нужния бюджет, за да гарантира стабилно и високо качество на работа.

В доклада се припомня, че България остава енергийно зависима от Русия. Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност, отбелязват от ЕК. От 2008 до 2012 г. цените на синьото гориво за бита са се повишили с 42,2%, а за индустриалните - с 49,2%