България загуби шансовете си за Евро 2016 във Франция
Секция: СПОРТ
14 Октомври 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България загуби шансовете си за Евро 2016 във Франция

/КРОСС/Националният отбор на Норвегия надви България с 2:1 снощи в Осло. Българските футболни национали записаха отново срамна загуба и пропиляха рано шансовете си за класиране на Евро 2016 във Франция.Головете за скандинавците бяха дело на Тарик Елионуси в 13-ата минута, а Николай Бодуров изравни в 43-ата с глава. Резервата Хауард Нилсен в 72-ата минута донесе първата победа на "викингите" над България в официален мач след осем опита.

Конкурентите ни в групата - Италия и Хърватия, победиха съответно Малта с 1:0 и Азербайджан с 6:0, и са с пълен актив от 9 точки след 3 мача. Норвегия е на трета позиция с 6 т., а тимът ни е на 4-то място с 3 т. Следващият ни мач е срещу Малта в София на 16 ноември.

Именно груба грешка в българската защита доведе до откриването на резултата между Норвегия и България, още в 13-та минута на мача от европейските квалификации.

Извеждащ пас от дълбочина, отправен от Шелбред. Тарик Елиунуси бе изпуснат от Апостол Попов, а Николай Михайлов не направи абсолютно нищо, за да спре минаващия покрай себе си нападател. Елиунуси размина всички в българския пеналт и се разписа за 1:0.

В 42-та минута след центриране на Манолев отдясно, Венци Христов засече с глава, но от външната страна на мрежата.

Минута по-късно, дойде и изравняването. Центриране от корнер на Георги Илиев, намери Бодуров на точното място, и въпреки че бе натиснат от Тетей, защитникът успя да отбележи с глава.

Андрей Гълъбинов се появи в игра за България десетина минути след старта на второто полувреме, а в 60-та бе в началото на интересна комбинация с Ивелин Попов, завършила с шут на Георги Илиев, минал на сантиметри от вратата.

Появата на 15-годишния Мартин Йодегаард в състава на Норвегия вдъхнови допълнително и играчите на терена, и хората по трибуните, които се радваха на всеки ход на младока.

Наистина окрилена Норвегия направи няколко опасни атаки, и в 72-та минута отново поведе в резултата. Шелбред намери Нилсен хитро в пеналта, като пасът мина между трима български играчи, и Нилсен се разписа пред погледа на Попов и Бодуров.

Малко преди това принудително терена напусна контузен Станислав Манолев, но появилите се Данчо Минев, а малко по-късно и Михаил Александров с нищо не промениха играта на нашия тим.

Вместо да търси един последен натиск, България просто чакаше мача да свърши, и сипеше по някоя топка в пеналта или край него.

Скандална ситуация край страничната линия сложи точка на спора. Йохансен се хвърли в краката на Любослав Пенев край страничната линия, Пенев се опита да предпази футболиста, но норвежецът вместо това ставайки, се опита да изблъска селекционера. Оттам се намесиха и още футболисти на двата тима, а накрая Йордан Минев и Йохансон бяха санкционирани с картони.