Референдум в редиците на ДБГ решава какво ще е отношението на партията към участието в бъдещо правителство
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Референдум в редиците на ДБГ решава какво ще е отношението на партията към участието в бъдещо правителство

/КРОСС/От днес "Движение България на гражданите" започва провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Референдумът ще се провежда до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, които ще получат уникален номер за достъп до системата за гласуване.

Резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата.

Въпросите в референдума ще бъдат два:

1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?
2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори.

При втория въпрос е възможен повече от един отговор - ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях.

На предстоящите преговори с ГЕРБ Реформаторският блок отново ще предложи подкрепа срещу реформи, обяви пред БНР Димитър Танев - член на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите. Днес преговорният екип на блока ще проведе работна среща, за да излезе с единна позиция. Но засега е ясно, че ще предложат подкрепа срещу реформи.

Подкрепа срещу реформи е ключовото послание, което ние ще излъчим: реформи в администрацията и съдебната система, реформи в здравеопазването и пенсионната система, продължаване и ускоряване на реформите в образованието, допълнително усилие и борба с престъпността и корупцията. Ще предложа и темата за новите заеми да бъде вщключена. Нови заеми да бъдат теглени само, ако има яснота за какво ще бъдат изхарчени.

В екипа на Реформаторския блок за предстоящите разговори освен Димитър Танев влизат Петър Москов, Румен Христов, Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. БЗНС трябва да реши по-късно кой ще бъде техният представител в екипа за преговори.