Правителство на малцинството не е добър вариант
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителство на малцинството не е добър вариант

/КРОСС/Правителство на малцинството не е добре да се прави. По една или друга причина в един момент подкрепата може да бъде оттеглена, смята Екатерина Михайлова. Според нея липсата на гаранция на стабилност създава нестабилност на управлението. Ако аз решавах, не бих направила правителство на малцинството или не бих посъветвала. Прекалено сериозни проблеми трябва да се решават, каза проф. Екатерина Михайлова в интервю за Нова телевизия.

Според нея, ако няма мнозинство и гаранция, че ще бъдат реализирани определени неща, няма как да има стабилно правителство

Опитът, който имаме, показва, че това не е добро решение, заяви тя и за пример даде правителствата на Филип Димитров и на Бойко Борисов.

Няма нищо лошо, ако преговорите станат по-остри между страните, които преговарят. Отстояването на позиции не означава агресия, смята Екатерина Михайлова.

Най-лошото, което може да се случи, е да нямаме яснота за мнозинството, заключи Михайлова.

Според нея политическите консултации ще са трудни.

Вчера те започнаха със среща ГЕРБ-БСП, а днес продължават във формата ГЕРБ-ДПС. Във връзка с предстоящите разговори проф. Михайлова каза, че не е изненадана от заявената подкрепа от страната на ДПС към ГЕРБ и съставяне на правителство на малцинството. „Това не е нещо ново, чухме го още по време на изборите", допълни тя.

„Няма нищо изненадващо, най-после се случва нещо хубаво - преговорите са по същество и без обиди и обвинения", каза от своя страна социологът Андрей Райчев.

Според него ДПС не искат да бъдат във властта. „Те искат почивка и са прави. Причината е, че лидерите на движението усещат, че сатанизацията на партията е на един ръб, зад който е по-добре да не се отива", аргументира се той.

По думите на Райчев няма коварство и капан в офертата на ДПС към ГЕРБ за кабинет на малцинството. „Има много добре направени политически сметки. Това правителство ще е късо - най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент. Изключено е бъдещото управление да издържи целия си мандат", категоричен беше Райчев.

Българското правителство трябва да започна много голяма реформа, а това е изключено без мнозинство. ГЕРБ не обичат да правят реформи. Самата структура на властта в момента изключва провеждането на реформи, каза Райчев. Попитан какво ще правят в такъв случай той отговори, че ще печелят време.

 „Направи ми добро впечатление, че екипите, които преговарят за съставяне на правителство, са добре подготвени, като се разискваха не само програми, а и типа правителство", коментира Екатерина Михайлова.

 „Преговорите бяха погрешно насочени - те са за правителство, а не за реформи. Левицата не влезе в тези преговори като левица и роенето ще продължи", категоричен е социологът.