Валентин Вацев: БСП – глава във властта, тяло в опозиция
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Вацев: БСП – глава във властта, тяло в опозиция

/КРОСС/ „Формулата на новото правителство ще бъде коалиционна, а функцията му - успокояваща, заяви политологът Валентин Вацев в интервю за TV7. По думите му през пролетта ще има второ, военновременно правителство. Колективен субект на управлението ще е парламентът, а не отделните политически клики.

„Парламентът е направен така, че да издържи дълго. Не знаем колко, но конструкцията му е такава. Направен е така, че да може да направи много правителства. Замисълът на парламента е да сменя много правителства", обясни политологът.

Според него истинските печеливши в подобни парламенти са опозиционерите, но тактически ще спечели този, който направи правителство.

„Бяха направени много партии, които да векуват в парламента. С тази цел е направена „България без цензура". БСП си направи пластична операция. Има осем партии, които имат безкрайно много възможности за рекомбинация. Идеологията ще им пречи само на пръв поглед - само на пръв, защото идеологията отдавна не пречи", твърди Вацев.

БСП е партия с безкрайно много коалиционни възможности, посочи той. „Има импулс да се направи коалиция с ГЕРБ. Това би било реализация на идеала на Александър Лилов - да си стиснат ръцете тези и онези. Ангел Найденов е добър представител на проамериканската партия вътре в БСП. Той е проамерикански социалист. Това се търси в момента. Вижданията му са, че главата на БСП е във властта, а тялото - в опозицията. Самият Обама носи клеймото на социализма в САЩ", добави Валентин Вацев.

Борисов е длъжен да направи правителство и да усили натиска върху БСП. ДПС ще помага", отбеляза политологът.

По думите му ДПС е по-скоро политическа банка, а не партия. „Мюсюлманите нямат право да вземат лихва, но все пак банкират. ДПС прави това от години - печели, като участва в проекта. С Ахмед Доган и Лютви Местан можеш да се разбереш, но до определен момент", категоричен е Вацев. Според него подкрепа за правителство на малцинството не значи нищо.

„Очаквам въоръжен конфликт между САЩ и Русия в Украйна. Украйна не е страна, тя е просто територия", каза още Вацев.