С Петковден идват зимата и... сватбите
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Октомври 2014 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С Петковден идват зимата и... сватбите

/КРОСС/Православните християни почитат днес Св. Петка.

Празникът в чест на Св. Параскева (Параскева на гръцки означава "петък" оттук и българския вариант - Петка) - Света Петка Търновска.

Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Циганското лято през октомври обаче ще продължи. Синоптиците очакват захлаждане в края на седмицата и сняг в планините в края на месеца.

Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата - закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя - патрон на рода и семейството.

От този ден започва и периодът на сгледите, на годежите и сватбите.

Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък (мърляне и овча сватба).

Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните.

От Петковден до Димитровден (26 октомври) се забранява домашната работа с вълна; кроенето, шиенето - за да не нападат хищници стадата.

Ако човек носи дреха, скроена през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища вярват, че св. Петка се явява във вид на змия на онези жени, които не спазват забраните за работа.

В деня на Зимната св. Петка на много места в България правят т. нар. семейна служба (светец или оброк) в чест на стопанина - закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най-големият се нарича на св. Петка.

Свещеник ръси светена вода в къщата, прекажда хляба, а цялото семейство трикратно се покланя пред този хляб. Правят се и общоселски събори, на които се коли курбан - ялово животно, и хората сядат на трапезата заедно.

Има задължително месо от жертвените животни и птици, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа. Устройват се тържества - с песни и хорà; а някъде хорàта се наричат сгледни, защото на тях се избират бъдещите съпруги и съпрузи.