Жириновски за Плевнелиев: Това е негодник, а не президент на България
Секция: Интервюта
14 Октомври 2014 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жириновски за Плевнелиев: Това е негодник, а не президент на България

/КРОСС/Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервюто му за "Frankfurter Allgemeine Zeitung", в което определя Русия като агресор.

Крайно десният националист нарича Плевнелиев "негодник" и "лакей на ЦРУ".

На въпрос на водещия по една от руските национални телевизии как разбира изказването на Плевнелиев, Жириновски разпалено обяснява:

Той изобщо не познава историята. Ако президентът отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (паметникът е в Пловдив, бел. ред.)... Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили... Имат и паметник на Александър II Освободител. Трябва да го изгонят този президент. Това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката, вместо да пълзи в краката ни.

А българите са били в Първата световна война против нас, във Втората световна война пак против нас, сега са в НАТО...

За руснаците, които лежат разстреляни в Донбас, не споменава.

Това е негодник, а не президент на България.

Това е поредната подовна проява от страна на руски политици по адрес на българските им колеги. Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет "Близнашки". В профила с в "Туитър" той обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия", написа Рогозин.

От българска страна последва остра реакция с позиция на Министерството на външните работи.

Ден по-късно Кремъл реагира на същото интервю на българския президент пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич.

В отговор, по време на проведеният Индустриален форум в София с участието на зам. генералния секретар на НАТО Хайнрих Браус, президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов демонстрираха мек тон и заявка за добро сътрудничество с Русия.

Източник: offnews.bg