Росен Плевнелиев: Рецептата за успех – реформи, смирение, работа
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Плевнелиев: Рецептата за успех – реформи, смирение, работа

/КРОСС/ „Надявам се да има стабилно правителство и партиите в него да се разберат не кой да заеме един или друг пост, а какво важно и смислено да бъде свършено за страната. Рецептата за успех на България днес е реформи, смирение и много работа. Политиците трябва да обещаят пет неща и да ги изпълнят, защото това създава доверие" - каза президентът Росен Плевнелиев по време на среща с представители на българската общност в Женева.

Държавният глава посочи, че се надява подадената от гражданите ръка да бъде поета от политическия елит и заедно да се работи за повече демокрация, за по-прозрачни и по-ефективно работещи държавни институции. „Надявам се оттук нататък да виждаме много повече смисъл и много по-малко партизански подход, агресия и противопоставяне. Нямаме нужда от повече месии, трябва да работим за силни институции, които са способни да генерират еднакви правила за всички", коментира президентът Росен Плевнелиев.

Към началото на годината в Швейцария пребивават повече от 5 хиляди българи, като общността е съсредоточена най-вече в кантоните Цюрих, Женева, Берн и други. Тенденцията през последните три години показва двойно увеличение на сънародниците ни, които дългосрочно са се установили в Швейцария. По-голямата част от българите са висококвалифицирани и работят в международни организации, банковия сектор, в сферата на компютърните технологии и на медицинските услуги.

Президентът посочи, че българите в Швейцария са най-добрите посланици на страната ни, тъй като с техните умения и труд, всеки ден работят за утвърждаване името на България. „Истината е, че България е една много красива държава, с огромен потенциал, но не успяваме достатъчно добре да го разгърнем. На прав път сме, но можем и повече и по-бързо, можем и да сме по-ефективни", коментира още държавният глава пред българските граждани в Женева.