Европейският парламент потвърди участието на Ивайло Калфин в групата „Монти”
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският парламент потвърди участието на Ивайло Калфин в групата „Монти”

/КРОСС/ Съветът на председателите на парламентарни групи в Европейския парламент, ръководен от неговия председател Мартин Шулц, потвърди представителите на ЕП в Групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет, ръководена от бившия италиански премиер Марио Монти. Представители на европейския парламент за пълния мандат на групата ще бъдат Ален Ламасур (ЕНП Франция), евродепутат, бивш министър и председател на Комисията по бюджети в ЕП, Ивайло Калфин (Социалисти и демократи-България), бивш зам.-председател на Комисията по бюджети на ЕП и преговарящ по бюджетната рамка 2014-2020 и Ги Верховщат (Либерали Белгия), председател на Парламентарната група на АЛДЕ и бивш министър-председател на Белгия.

Групата Монти" беше създадена като резултат от преговорите за бюджетната рамка 2014-2020 и има за цел да обсъди и предложи варианти за по-добро финансиране на бюджета на ЕС, като той стане по-автономен и по-малко зависим от вноските от националните бюджети. Така европейските политики могат да се развиват по-предвидимо и стабилно, без да се утежнява допълнително данъчната тежест на гражданите.

Групата Монти" се състои от 10 души - освен председателя - по трима представители на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. След проведените избори за ЕП, представителите на тази институция и тримата комисари имаха нужда от препотвърждаване на мандата.

Групата „Монти" трябва да излезе с междинен доклад до края на 2014 г. и с окончателно становище - през 2017 година. Следващото заседание на Групата на високо равнище Монти е утре, 15 октомври, в Брюксел.