Международна експертиза на прокуратурата искат от правосъдното министерство
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2014 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международна експертиза на прокуратурата искат от правосъдното министерство

/КРОСС/ Независима международна експертиза на състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия. Това е една от мерките за ефективна прокуратура в проекта за актуализиране на стратегията за съдебна реформа, подготвен от екипа на служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов. Документът се представя в момента от Министерството на правосъдието. И това как ще бъде възприет и дали ще започне работа по него ще бъде отчетено в предстоящия доклад на ЕК за България.

Според проекта тази международна експертиза трябва да се случи през 2015 г. Като в изследователския екип освен международни експерти трябва да участват и български. Ефективността на държавното обвинение ще се оцени на базата на изследване на извадка от дела. Изводите и препоръките на експертите пък се очаква да бъдат подложени на обществено обсъждане. Според проекта водещата институция в тази мярка е Висшият съдебен съвет, а прокуратурата му е партньор.

Постигането на ефективна прокуратура според стратегията минава и през изследване на статуса на прокурорите и факторите, които ограничават тяхната професионална самостоятелност, ефективност, отговорност и мотивация.

В стратегията изрично се подчертава обаче, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт и това е важна гаранция за независимостта на съда. Целта на актуализираната стратегия е в следващите 7 години реформата най-сетне да приключи и това да „доведе до осигуряване на европейски стандарт на правосъдие и да превърне съдебната власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната".

„Настоящото състояние на съдебната власт е от интерес за различни политически и икономически фактори. Има групи в самата съдебна власт, за които нейната нереформираност води до различни ползи и предимства. Те нямат мотивация да подкрепят реформа, особено такава, която би внесла реални промени в съществуващото положение. Има и група съдии, прокурори и следователи, които биха били склонни да се противопоставят на едни или други реформи поради обикновено нежелание да се излагат на промени, с потенциално непредсказуеми последици.

Стагнацията в реформите на съдебната власт в страната ни води до засилващ се контраст с останалите новоприсъединили се страни-членки на ЕС. Това води до все по-сериозни вреди за репутацията на страната ни и до ерозия на доверието към нея в рамките на ЕС, което е ключов фактор за пълноценно използване на всички възможности, които членството ни в съюза предоставя", подчертава се в проекта.

Документът акцентира върху управлението на съдебната власт, кадровото й обезпечаване, започвайки още от юридическото образование, електронното правосъдие, прозрачността и отчетността й, бюджетирането й и т.н.

Според проекта трябва да се направи оценка на инстанционната структура на съдилищата и съдебната практиката от гледна точка на ефективната защита на правото на достъп до съд и създаването на гаранции за спазването на основните права по конвенцията за правата на човека.

Актуализацията на стратегията отново поставя идеята за конституционни и законодателни промени, които ще въведат пряката конституционна жалба.

Има и идея изцяло да се преструктурира дисциплинарното производство, за да отговоря на международните стандарти и препоръки. Предложението е процедурата да се провежда пред Върховния касационен съд, който да бъде единствено компетентен да налага дисциплинарни наказания на магистратите.

Друга идея е да се въведат възможности за търсене на дисциплинарна отговорност на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор.

Ако стратегията бъде изпълнена, трябва да има и нова концепция за наказателна политика.

Говори се за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска и всяка да отговаря за дисциплинирането и кариерното израстване в съответната гилдия.

Ключов момент в проекта е въвеждане на програмно бюджетиране за всяка структура от институциите на съдебната власт и ориентиране на бюджета към постигане на резултати и обвързване на финансирането със заложените цели, дейности, натовареност и обективна оценка на разходите по видове преписки и дела така, че да се постигне адекватно финансиране на правораздаването.

Предвидена е и оценка на състоянието на досъдебното производство и разследващите, както и на ефективността на структурите за специализирано правосъдие - административните, военните и съдилищата за дела срещу организираната престъпност.