Ангелкова заговори за смяна на директори в БДЖ
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова заговори за смяна на директори в БДЖ

София /КРОСС/ Ръководителят на движението на гара „Волуяк" не е подал сигнал за преминаването на влака. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Николина Ангелкова във връзка с инцидента, при който на 9 октомври локомотив, движещ се от гара „Волуяк" за Централна гара-София, удари лек автомобил на жп прелез в столичния квартал "Обеля" и един човек загина.
Тя поясни, че техническото разследване по случая все още не е приключило.
Служителят на ДП НКЖИ е отстранен временно от длъжност. Все още се изясняват причините, заради които той не е подал сигнала, каза Ангелкова.

Министърът на транспорта допълни, че той ще понесе отговорност за действията си.
Тя посочи, че в момента на инцидента бариерите на прелеза са били вдигнати и преминаването на моторни превозни средства е било разрешено, именно защото прелезопазачката не е била уведомена за преминаването на влака. Първоначално бе съобщено, че бариерите били спуснати.

"До петък трябва да бъдат представени конкретни мерки за подобряване на условията в железопътния транспорт. Ако до тогава не видим конкретни мерки за справяне с проблемите, ще има смяна на директори", заяви министърът.
Проверките показват наличието на системен проблем, свързан основно с условията на труд, тяхното подобряване, поддръжката на локомотивите, поддръжката на инфраструктурата заради множеството кражби.
Утре ще бъде проведена среща с транспортните синдикати, на която ще стане ясно какви мерки ще бъдат взети за подобряване на персонала.