Раданова отрече системата на Мариана Георгиева за финансиране на спорта
Секция: СПОРТ
14 Октомври 2014 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Раданова отрече системата на Мариана Георгиева за финансиране на спорта

/КРОСС/Служебният спортен министър Евгения Раданова отхвърли системата за финансиране на спортните клубове в България, разработена от предшественичката й Мариана Георгиева.

Екипът й направил анализ на програмата за финансиране на предишното ръководство на ММС и установил, че е изготвена, без да бъде завършена категоризацията на спортовете, като са се вземали предвид твърде ограничен брой критерии.

"Смяната на системата е многопланова задача, която не допуска емоционални решения", се казва в анализа на екипа на служебния министър, цитиран от "Дневник".

По програмата за 2014 г. са внесени 1149 проекта на спортни клубове, от които са утвърдени 1076 за 6 833 480 лева.

При разработване на програмата тогавашното ръководство на министерството не е предоставило приоритетите и вижданията си за целите, критериите и показателите, на които да отговарят спортните клубове.

Анализът отчита още, че сроковете за кандидатстване по нея са били твърде кратки и клубовете не са имали време да се запознаят с изискванията й, а по-голямата част от федерациите са съгласували проектите формално.

"​При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1-3-о място на световни и европейски първенства", се казва в документа.

Ръководството на Георгиева не е анализирало предходните системи за финансиране, критериите не са обсъждани с федерациите и клубовете като заинтересовани лица. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение.

"Като заключение може да се каже, че изпълнението на проекта "Програма за развитие на спортните клубове 2014 г." не даде очакваните резултати", се посочва в анализа.

Затова продължава работата по категоризацията на българските спортове и е създадена работна група за обсъждане на промени, които да залегнат като основа за финансирането на спорта през следваща година.