Студенти ще се обучават с помощта на симулационна система на майка и новородено
Секция: Наука
14 Октомври 2014 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти ще се обучават с помощта на симулационна система на майка и новородено

/КРОСС/Единствената в страната симулационна система на майка и новородено бе открита днес в Медицинския университет в Плевен. Кабинетът ще се ползва за обучение на студенти от Факултет „Здравни грижи" на вуза. Средствата за модерното оборудване са дарени от Ротари клуб - Плевен, като целият проект е на стойност около 20000 лв.

Лентата на новия кабинет прерязаха ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов и президентът на Ротари клуб - Плевен - Михаил Михайлов, в присъствието на ръководството на висшето училище, преподаватели и студенти. В знак на благодарност за оказаната подкрепа проф. д-р Томов връчи на Михаил Михайлов плакет, посветен на 40-годишнината на университета.

Съвременната тренировъчна апаратурата ще даде възможности за обучение по грижи за пациента - превръзки, поставяне на инжекции, обработване на дихателните пътища и сърдечно-белодробна вентилация; обучение по акушерски техники и грижи - палпация на плода по време на бременност, разширение на маточната шийка, вагинално раждане, патология на раждането. Моделът за неонатологични грижи представлява новородено в цял ръст за обучение по реанимация на новороденото; аспирация на дихателните пътища; интубация и др.