Росен Плевнелиев: Връзката между индустрия, наука и образование е изключително важна
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2014 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Плевнелиев: Връзката между индустрия, наука и образование е изключително важна

/КРОСС/ „Българското членство в ЦЕРН издига професионалното равнище на нашите учени, инженери и компютърни специалисти. Убеден съм, че България намира правилните механизми, за да може чрез наука и чрез образование да покажем, че българският талант може да даде нещо на света. Но преди всичко искам България и българите да видят резултата от труда на нашите учени", заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в ЦЕРН в рамките на втория ден от официалната си визита в Швейцария.

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с генералния директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер и с представители на ръководството, след което се срещна и с българите, които работят в Европейския център за ядрени изследвания. Държавният глава разгледа съоръженията на Големия адронен ускорител (LHC), както и експерименталната зона на CMS. Президентът отбеляза, че още от 1990 г. български учени са имали съществен принос за изследванията, свързани с колайдера. Българинът проф. Леандър Литов е един от 30-те първи учени, стъпили в ЦЕРН, и сега ръководи обновяването на CMS.

„Много важна е ролята на ЦЕРН като място за обучение и квалификация на кадри, за изграждане на умения за работа в международен екип", заяви държавният глава. Сътрудничеството на България с ЦЕРН води началото си от `80-те години на миналия век. Центърът редовно се посещава от ученици и учители от България, като техният брой надхвърля 2000. Провежданите към днешна дата изследвания на българските учени в областта на физиката на елементарните частици са тясно свързани с научната програма на ЦЕРН, а в момента в ЦЕРН работят над 70 българи - от Софийския Университет „Св. Климент Охридски", Българската академия на науките r Техническия университет.

Държавният глава отбеляза, че българските учени вече са неизменна част от изследователския център и работата на учените ни в програмите на ЦЕРН открива нови перспективи за професионално развитие и реализация на младото поколение български физици и учени.

Много е важно да има връзка между индустрията, науката и образованието, коментира президентът и посочи, че това ще се постигне чрез проекта София тек парк и чрез бъдещата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Според Росен Плевнелиев приоритетите, които ще бъдат финансирани, трябва да бъдат определени в рамките на ясен и честен диалог между всички заинтересовани страни - БАН, университетите и МОН.

Президентът посочи, че по време на посещението му в ЦЕРН е обсъден и проект, който вече намира своята реализация - за български изотопен център, който да произвежда изотопи за всички болници със специална апаратура. Съвместни проекти със ЦЕРН се обмислят и планират и в рамките на проекта София тек и иновационната екосистема, която той създава.

По-рано през деня президентът посети и иновационния център на HP в Женева, в който се създават „технологии на бъдещето". Компанията за момента има два такива центъра в света, като вторият е в Дубай.