Радикали заплашват свещеници в Украйна
Секция: СВЯТ
14 Октомври 2014 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радикали заплашват свещеници в Украйна

/КРОСС/ Украински радикали предупредиха вярващите, че на 14 октомври в Ровенска област щу бъдат предприети наказателни акции срещу свещенослужители в храмовете на Московския патриархат, съобщава Politikus.ru. Листовките със заплашително съдържание се разпространяват от началото на октомври.

„Всяка стотинка, оставена в църквата на Московския патриархат е куршум за украинския войник!“, гласи един от лозунгите в листовките.

Във връзка с критичната ситуация митрополитът в Ровенска и Острожка епархия съобщи, че върху духовенството и вярващите се оказва натиск. Владиката е обезпокоен от това, че провежданите в селата незаконни „референдуми“ за собственост на храмовете, са съпровождани от заплахи за физическа разправа с несъгласните, както и социална дискриминация. Загрижеността на епархията е свързана и с това, че органите на реда бездействат и по този начин помагат на екстремистите. В Ровенска област, например, радикалите са превзели три храма и заплашват да продължат.

Ръководителят на синодалния Информационен отдел на РПЦ на Московския патриархат Владимир Легойда призова за защита на Украинската православна църква от посегателствата от страна на политическите и религиозни радикали, съобщава „Интерфакс“.

„Постъпва огромно количество информация за насилие по отношение на представители на каноничната Украинска православна църква и нейните храмове и манастири“, заяви Легойда.

Той припомни, че началството на УПЦ неведнъж се е обръщало към украинските власти с молба да осигурят мир между вярващите. Московският патриарх и на цяла Русия Кирил многократно призова да не бъде допускано прерастването на сблъсъците на украинска земя в конфесионален конфликт.

„Струва ми се, че призивът към насилие и заплахите към свещенослужителите на Украинската православна църква на 14 октомври, в деня на празника Покров на Пресвета Богородица, е върхът на цинизма и може да се очаква само от хора, които нямат никакво отношение към която и да било религия“, подчерта Легойда.

Той се обърна към всички „небезразлични хора“ в украинската държава и общество с молба да се осигури безопасността на Украинската православнна църква в деня на църковния празник Покров на Пресвета Богородица, „обединяваща всички християни по света“.