/КРОСС/ От Областната дирекция по безопасност на храните и Районната здравна инспекция в Благоевград предупреждават за опасността от трихинелоза в активния ловен сезон. Преносители на трихинелите са не само дивите прасета, но и домашните, а изследването на месото е задължително, припомят от контролните институции.
Единствената лаборатория, в която се правят изследванията, се намира в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Това е и основната причина много ловци и стопани да пренебрегват опасността от заразяване с трихинели. Преди време в района имаше още две лаботаротии, към държавните дивечовъдни станции в Разлог и Сатовча, но те вече нямат право да извършват изследвания, заради липса на необходимото оборудване и непокриване на европейските стандарти, предава БНР.
Последният случай на заболели от трихинелоза бе преди две години, когато 12 души бяха приети в болница след консумация на месо от глиган.